Hout doet wat metaal niet kan bij confiserie Vandenbulcke

Oppervlakte:

Categorie: Bedrijfsgebouwen

Locatie: Heule

 

Voor de bedrijfsgebouwen van confiserie Vandenbulcke in Heule koos men voor grote overspanningen. Aanvankelijk overwoog men staalbouw, maar omdat de bouwheer zijn volledige productie wil kunnen laten zien aan bezoekers, bleek gelijmd gelamelleerd hout (BLC) de beste en enige oplossing.

Confiserie Vandenbulcke

De Belgische chocolatier Vandenbulcke is meer dan een halve eeuw geleden opgericht door André Vandenbulcke. Vandaag is het, met een derde generatie aan het roer, nog steeds een familiebedrijf. Omdat het bedrijf onafgebroken groeit, was de tijd rijp om een nieuwe productiehal te bouwen.

 

“Opdrachtgever Vandenbulcke en hoofdaannemer Spanbo liepen elkaar nooit in de weg”

Op ieder moment het overzicht bewaren

Initieel viel de keuze op metaalbouw, maar de optie staal werd al snel van tafel geveegd. Een van de vereisten van de chocolatier was namelijk dat men het overzicht kon bewaren over de productie, vanop een passerelle bovenin de hal. Spanbo kon de opdrachtgever overtuigen om met hout aan de slag te gaan. Met hout kon de hoogte van de liggers beperkt gehouden worden en bleef alles perfect zichtbaar. Metaal zou het zicht deels hebben weggenomen.

30 meter overspannen

Omdat de nieuwbouw ook grote overspanningen vereiste, werd hout optie nummer 1.

Er werden meer dan 10 liggers geplaatst op het dubbel aantal betonnen kolommen. De gevels werden uitgevoerd in sandwichpanelen.

Geen impact op bestaande activiteiten

Spanbo bouwde naast een bestaande productie. Dat betekende dat de bouwwerken geen enkele invloed mochten hebben op de dagdagelijkse activiteiten van de chocolatier. Vandenbulcke heeft ongestoord kunnen doorwerken tijdens de werkzaamheden. Opdrachtgever en hoofdaannemer werkten perfect naast elkaar. In deze timelapse zie je in een oogopslag hoe Spanbo de nieuwbouw heeft opgetrokken.

We hebben nog plaats voor uw project!